top of page

BÞr du velge olje eller lakk behandling pÄ ditt nyslipte gulv?

NÄr nytt gulv skal velges eller eksisterende gulv slipes, er det ikke uvanlig at det dukker opp spÞrsmÄl om hva gulvet bÞr behandles med. BÄde lakk og olje er bra for gulvet, og dagens produkter gir minimale forskjeller i utseendet. De stÞrste forskjellene har Ä gjÞre med slitestyrke og vedlikehold. Her fÄr du litt informasjon som kan hjelpe deg med valget om olje eller lakk.


Fordelene med et lakkert tregulv

Et lakkert tregulv er mer slitesterkt enn et oljet gulv, og det krever ikke like mye vedlikehold.

For Ä vedlikeholde et lakkert gulv kan du bruke en lakk-refresher. Dette produktet kan du fÄ i bade matt og silkematt. Hvis gulvet ditt har fÄtt en del striper eller slitasjemerker, vil en lakk-refresher gjÞre at gulvet tÄler mer vann.

Lakkering av tregulvet gir mulighet for mange forskjellige uttrykk. Har du slipt ned gulvet til rent treverk, kan du for eksempel sette inn gulvet med en farget olje som ikke inneholder hardvoksolje, for deretter Ä behandle det med lakk. Det gir gulvet ditt et helt nytt utseende. Det gÄr ogsÄ an Ä ha hvite pigmenter i lakken slik at gulvet blir lyst og fint igjen. Finere enn nytt, mener vi!

Det som er nytt i de siste Är, er at du kan fÄ tak i vannbaserte lakker i ultramatt glans. Dette gjÞr at gulvet ser mer ut som et oljet gulv.



Fordelene med et oljet tregulv

Et oljet gulv har et levende og varmt preg. Oljen vil trekke seg inn i treverket og fremheve de enkelte treslagenes naturlige nyanser.

Olje kan brukes pÄ alle nyslipte flater, enten de er ubehandlet eller allerede oljet. Med oljing kan du velge mellom silkematt eller ultramatt overflate. Gulvet tÄler da vann og er enkelt Ä vaske.

Med et oljet gulv kan du tette riper og sÄr uten at du mÄ behandle hele gulvet. Det er ogsÄ en fordel at gulvet holder seg svÊrt fint over tid hvis du tar vare pÄ det. Et oljet gulv tÄler aktive mennesker og kjÊledyr, og smÄ riper etter dyr blir ikke like synlige som pÄ lakkerte gulv. Du kan ogsÄ lett reparere riper selv. Et oljet gulv krever litt mer vedlikehold enn et lakkert gulv, men det holder seg til gjengjeld flott over tid.



Hvilken farge skal jeg velge?

Enten du Þnsker lakkering eller oljing, er det mulig Ä endre fargen pÄ gulvet ditt fÞr videre behandling. Men hvilken farge skal du velge pÄ oljen?

NĂ„ om dagen er det populĂŠrt med hvite tregulv. Husk at mĂžrke, tropiske treslag som merbau ikke bĂžr behandles med hvit olje, for disse gulvene vil da bli stadig mer rosa med Ă„rene. Derimot blir parkett av nordlige tresorter som for eksempel furu, gran, eik og ask veldig flotte med hvit olje.

Hos Haugesund Gulvservice ser vi at det kommer inn flere mÞrke oljer, slik som pÄ begynnelsen av 2000-tallet. Flere Þnsker Ä legge eike- eller furugulv i brune og grÄ toner, og mange beveger seg mot svart. Dette kan bli veldig stilig, men vit at det krever mer av oss som gulvslipere. Det er fordi alle merker og smÄ slipestriper fremheves av mÞrke oljer. Derfor kan det vÊre lurt Ä vannbeise gulvet fÞr behandling, for da trekker mer av oljen ned i treverket.

Det finnes over 150 forskjellige fargede oljer et tregulv kan behandles med, sÄ det er kun fantasien som setter grenser.


Fordelene med hardvoksoljer

Ved behandling med hardvoksolje trekker det fÞrste strÞket seg ned i treverket, mens de andre lagene legger seg oppÄ som en slags lakkhinne. Tregulv behandlet med hardvoksolje er enkle Ä vedlikeholde, og du trenger ikke Ä tÞmme rommet for mÞbler for Ä drive vedlikehold.

Hos oss i Haugesund Gulvservice finnes det flere ulike typer hardvoksoljer Ă„ velge mellom. Oljene fremhever treets naturlige utseende, samtidig som de beskytter mot vĂŠske og smuss.

Ulike produsenter leverer oljer med ulikt fargeutvalg. Felles for dem alle er at de bestÄr av naturlige planteoljer og voks, men mengdeforholdet varierer. Voksinnholdet pÄvirker slitestyrken og hvor glatte gulv du fÄr. Oljer med mer voks gir hÞyere slitestyrke og noe glattere gulv. De med lavere innhold av voks gir ikke like hÞy slitestyrke, men mindre glatte gulv.


Fordelen med Ă„pne oljer

Åpne oljer er oljer som trekker ned i treverket og herder treet innenfra. Åpne oljer kommer i mange flotte farger, og er enkle Ă„ jobbe med. Disse oljene krever til Ă„ begynne med mer vedlikehold enn hardvoksoljene, men gulvet blir til gjengjeld ikke like glatt. Det gjĂžr at Ă„pne oljer egner seg godt til for eksempel trapper.


Vi i Haugesund Gulvservice har lang erfaring og hÞy kompetanse i Ä reparere, slipe og legge gulv. Har du flere spÞrsmÄl angÄende olje eller lakk, ta kontakt med oss.

336 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page