top of page

Bør du velge olje eller lakk behandling på ditt nyslipte gulv?

Når nytt gulv skal velges eller eksisterende gulv slipes, er det ikke uvanlig at det dukker opp spørsmål om hva gulvet bør behandles med. Både lakk og olje er bra for gulvet, og dagens produkter gir minimale forskjeller i utseendet. De største forskjellene har å gjøre med slitestyrke og vedlikehold. Her får du litt informasjon som kan hjelpe deg med valget om olje eller lakk.


Fordelene med et lakkert tregulv

Et lakkert tregulv er mer slitesterkt enn et oljet gulv, og det krever ikke like mye vedlikehold.

For å vedlikeholde et lakkert gulv kan du bruke en lakk-refresher. Dette produktet kan du få i bade matt og silkematt. Hvis gulvet ditt har fått en del striper eller slitasjemerker, vil en lakk-refresher gjøre at gulvet tåler mer vann.

Lakkering av tregulvet gir mulighet for mange forskjellige uttrykk. Har du slipt ned gulvet til rent treverk, kan du for eksempel sette inn gulvet med en farget olje som ikke inneholder hardvoksolje, for deretter å behandle det med lakk. Det gir gulvet ditt et helt nytt utseende. Det går også an å ha hvite pigmenter i lakken slik at gulvet blir lyst og fint igjen. Finere enn nytt, mener vi!

Det som er nytt i de siste år, er at du kan få tak i vannbaserte lakker i ultramatt glans. Dette gjør at gulvet ser mer ut som et oljet gulv.Fordelene med et oljet tregulv

Et oljet gulv har et levende og varmt preg. Oljen vil trekke seg inn i treverket og fremheve de enkelte treslagenes naturlige nyanser.

Olje kan brukes på alle nyslipte flater, enten de er ubehandlet eller allerede oljet. Med oljing kan du velge mellom silkematt eller ultramatt overflate. Gulvet tåler da vann og er enkelt å vaske.

Med et oljet gulv kan du tette riper og sår uten at du må behandle hele gulvet. Det er også en fordel at gulvet holder seg svært fint over tid hvis du tar vare på det. Et oljet gulv tåler aktive mennesker og kjæledyr, og små riper etter dyr blir ikke like synlige som på lakkerte gulv. Du kan også lett reparere riper selv. Et oljet gulv krever litt mer vedlikehold enn et lakkert gulv, men det holder seg til gjengjeld flott over tid.Hvilken farge skal jeg velge?

Enten du ønsker lakkering eller oljing, er det mulig å endre fargen på gulvet ditt før videre behandling. Men hvilken farge skal du velge på oljen?

Nå om dagen er det populært med hvite tregulv. Husk at mørke, tropiske treslag som merbau ikke bør behandles med hvit olje, for disse gulvene vil da bli stadig mer rosa med årene. Derimot blir parkett av nordlige tresorter som for eksempel furu, gran, eik og ask veldig flotte med hvit olje.

Hos Haugesund Gulvservice ser vi at det kommer inn flere mørke oljer, slik som på begynnelsen av 2000-tallet. Flere ønsker å legge eike- eller furugulv i brune og grå toner, og mange beveger seg mot svart. Dette kan bli veldig stilig, men vit at det krever mer av oss som gulvslipere. Det er fordi alle merker og små slipestriper fremheves av mørke oljer. Derfor kan det være lurt å vannbeise gulvet før behandling, for da trekker mer av oljen ned i treverket.

Det finnes over 150 forskjellige fargede oljer et tregulv kan behandles med, så det er kun fantasien som setter grenser.


Fordelene med hardvoksoljer

Ved behandling med hardvoksolje trekker det første strøket seg ned i treverket, mens de andre lagene legger seg oppå som en slags lakkhinne. Tregulv behandlet med hardvoksolje er enkle å vedlikeholde, og du trenger ikke å tømme rommet for møbler for å drive vedlikehold.

Hos oss i Haugesund Gulvservice finnes det flere ulike typer hardvoksoljer å velge mellom. Oljene fremhever treets naturlige utseende, samtidig som de beskytter mot væske og smuss.

Ulike produsenter leverer oljer med ulikt fargeutvalg. Felles for dem alle er at de består av naturlige planteoljer og voks, men mengdeforholdet varierer. Voksinnholdet påvirker slitestyrken og hvor glatte gulv du får. Oljer med mer voks gir høyere slitestyrke og noe glattere gulv. De med lavere innhold av voks gir ikke like høy slitestyrke, men mindre glatte gulv.


Fordelen med åpne oljer

Åpne oljer er oljer som trekker ned i treverket og herder treet innenfra. Åpne oljer kommer i mange flotte farger, og er enkle å jobbe med. Disse oljene krever til å begynne med mer vedlikehold enn hardvoksoljene, men gulvet blir til gjengjeld ikke like glatt. Det gjør at åpne oljer egner seg godt til for eksempel trapper.


Vi i Haugesund Gulvservice har lang erfaring og høy kompetanse i å reparere, slipe og legge gulv. Har du flere spørsmål angående olje eller lakk, ta kontakt med oss.

335 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page