top of page

Den ultimate guiden for hvilken overflatebehandling som dekker dine ønsker og behov

Skal du slipe gulvet lurer du nok på hvilken type behandling som er riktig for ditt gulv. 90% lurer på dette, og nå får du svarene dine her

Med snart 30 års erfaring og ditt beste i tankene har jeg her laget en guide som svarer på alle spørsmål du måtte ha om gulvsliping og behandling med olje, lakk, hardvoks, såpe, lut, innfarging, beising eller hva det nå måtte være.Hvorfor trenger et tregulv behandling etter sliping?

Treverk er et porøst materiale med åpne porer. Disse samler skitt og møkk veldig raskt. I tillegg vil ubehandlet treverk suge fukt når det blir sølt noe på gulvet eller noen går inn med våte sko. Da vil trefibrene reise seg siden vannet får trefibrene til å svelle. Dette gjør overflaten veldig var for slitasje.


Kort fortalt vil et tregulv som er ubehandlet veldig fort bli slitt og stygt.

Hensikten med å behandle gulvet er med andre ord å tette porene og beskytte treverket i gulvet mot fukt og møkk. Dette gjelder alle tregulv, enten det er parkett, heltre gulv, mønstergulv, lameller eller annet. Det spiller heller ingen rolle om du har furu, gran, eik, lønn, ask eller tropisk treverk i gulvet ditt.


Velg riktig behandling – få flere muligheter

I tillegg vil behandling av et tregulv gi mulighet til å endre gulvets utseende. Vil du ha en matt eller blank overflate, eller noe imellom? Vil du ha en overflate som føles myk eller hard. Skal det være enkelt å renholde, eller vil du at gulvet skal slites og få en lekker patina? Har du fem unger og to bikkjer er det kanskje viktigst at gulvbehandlingen er lett å reparere?


Du kan også få gulvet ditt farget i en helt annen farge enn treverket opprinnelig har.


Dette er sortimentet…

Lakk er den absolutt vanligste behandlingen av tregulv i norske hjem. Dette er efinitivt den mest praktiske behandlingen da den ikke krever vedlikehold. Den er også veldig lett å rengjøre og krever ingenting av deg.


Noen gulvslipere lever i den kjemiske steinalderen og driver fortsatt å anbefaler oljebasert lakk smekkfulle av farlige komponenter som ftalalater, Bisfenol A, N-Methyl Pyrrolidone og VOC av forskjellige typer.


Alle som er det minste oppdatert går for lekre vannbaserte lakker med matt overflate, nesten ingen lukt, korte herdetider og høyere slitestyrke enn de gamle oljelakkene.


Hardvoksolje et annet alternativ. Denne behandlingen er en mellomting mellom olje og lakk. Hardvoks krever vedlikehold og gir deg ikke noen fin patina. Ofte er oljebehandling vel så bra om det er et flott gulv som er målet, da oljen opptrer mye mer i symbiose med treverket og slites til nettopp en vakker patina. Ellers er hardvoksolje robust og kan ofte repareres lokalt om du skulle få en skade på gulvet – en fordel lakk ikke har.


Oljebehandling er en klassisk og flott måte å behandle tregulv på. Fordelen med olje er et naturlig ultramatt gulv med deilig trefølelse. Ingenting er som å gå barbeint på et oljebehandlet tregulv. Dette er også en helt trygg behandling på eldre parkettgulv der vanninnhold i ulike behandlinger kan skade limet som holder lamellene i parketten på plass. Oljebehandling krever vedlikehold, men gir lekker patina og blir bare penere med årene.


Såpebehandling er ikke så vanlig lenger. Et unntak er de superlekre grangulvene til danske Dinesen. Disse er i de aller fleste hvitlutet og så behandlet med hvitpigmentert såpe. Såpebehandling er en naturlig og fin behandling som gir levende og vakre gulv som føles myke og gode å gå på. Husvasken må gjøres på en spesiell måte, og gjøres det er dette et godt alternativ til deg med lyse treslag i heltre på gulvet.


Luting er ikke en behandling i seg selv. Lut brukes for å endre uttrykket i treverket, for å fjerne gulskjær fra furu/gran eller til innfarging. Lut beskytter ikke tregulvet og må kombineres med toppbehandling.


Maling er ikke særlig vanlig lenger, og har ikke så mange fordeler bortsett fra at malingen ikke viser noe av det originale treverket. Har du et gulv som er så misfarget og ødelagt at det ikke kan reddes, er det et flott alternativ å male det isteden.Ved bruk av feks en helt matt og lett fargetilsatt gulvlakk kan en få et gulv som ser ubehandlet ut også etter behandling
Før og etter sliping

I mine snart 30 år med sliping og behandling av parkett og heltregulv har jeg opparbeidet meg en god kunnskap om hvilken behandling som passer til de varierte hjem, alt etter hvilket uttrykk en ønsker og hvilke krav til slitasje og holdbarhet som er ønskelig.


Ta kontakt med meg for en uforpliktende prat om hva som er mulig å gjøre med akkurat ditt gulv.

Jeg tar mer en gjerne en gratis og uforpliktende befaring hos dere for å se hva som er den beste løsningen for gulvet dere har.207 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page