top of page

Skal du rengjøre gulvet? Da bør du la vaskebøtta stå

Vann er egentlig en av gulvets verste fiender. Her får du vite hvordan gulvet faktisk bør rengjøres.


Høst gjør både at vi trekker mer inn, og at regn og møkkete sko gjør gulvene fortere skitne. Vil du holde gulvene rene, er det derimot ikke varmt vann og grønnsåpe som er tingen for en skikkelig rengjøring.


- La vaskebøtta stå

- Vårt råd er: la vaskebøtta stå og bruk minst mulig vann.


Årsaken er at vann løser opp smuss som deretter fordeles utover gulvet ved gulvvask.

En vanlig misforståelse hos svært mange er at man skal bruke vann og såpe når man vasker gulvene hjemme. Men på sikt vil dette gjøre mer vondt enn godt:


- Parkett, laminat eller fliser skal ikke vaskes med grønnsåpe. Dette er fordi det ødelegger lakken, og etterlater et klebrig fettlag på overflaten som er vanskelig å fjerne.


30 sekunders regel


Tom Gaard Langøen - Faglig leder i Haugesund Gulvservice

Har du fått kliss og tøffe flekker på gulvet, må du naturlig nok vaske disse bort. Det beste da er å bruke lunkent vann og tørke over på selve flekken med kluten,.

- Ved rengjøring med vann, brukes et PH- nøytralt vaskemiddel i små doseringer, med godt oppvridd klut eller mopp, sier Langøen


For å unngå å bruke for mye vann, tipser Langøen om følgende regel:

- Gulvet skal være tørt innen 30 sekunder etter vask. Vask alltid i lengderetning av bordene.

Men generelt holder det med tørrmopping og støvsuging, mener han.

- Har du hardvoksoljet parkett skal du bruke vaske- og pleiemiddel spesielt egnet for dette.


Forskjell fra gulv til gulv

Har du ulike overflater på gulvene i huset, er det samtidig viktig å vite at du skal rengjøre disse på ulike måter.

Langøen tipser:

  • Laminat: Tørrmopping og støvsuging anbefales, men dersom du absolutt må vaske, kan du bruke PH-nøytralt rengjøringsmiddel. Dette står alltid i innholdsfortegnelsen til produktet. Vær sparsom med vannbruken.

  • Linoleum: For mye vann kan ødelegge det naturlige voksbelegget på lineoleumsgulvet. Også her må du være svært sparsommelig med vann.

  • Vinylgulv: Vinylgulv kan vaskes med litt grønnsåpe, men her bør du alltid støvsuge først. Unngå å «drukne» gulvet i vann. Vannet vil fordampe, mens såperester vil bli værende og absorbere skitt og møkk.

  • Tregulv: Ifølge våre anbefalinger må de ulike typene gulv med trestruktur behandles på ulike måter. På et oljet tregulv bør vannsøl unngås, og derfor må du tørke raskt opp dersom du søler på det. Rengjør deretter med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker og ødelegger gulvet. Tørk eventuelt over med en tørr mopp dersom det ligger igjen vannrester etterpå. Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Lakken fungerer som en robust beskyttelse mot væske og smuss, slik at det ikke trenger ned i trestrukturen.

  • Fliser: Grønnsåpe har ingenting å gjøre på fliser: - Vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, sier Langøen.

Flekker på gulvet

Er du så uheldig å få flekker på gulvet, gjør du best i å fjerne dem direkte.


Vårt tips er følgende:

  • Tørk med en fuktig klut, men ellers bør du du bruke så lite vann som mulig. Ved behov kan en dusjflaske brukes for å fukte moppen litt før den brukes.

  • Hvis du trenger rengjøringsmidler, er det viktig å velge et nøytralt og mildt rengjøringsmiddel som er tilpasset overflatebehandlingen ditt tregulv har.

  • Det er ikke farlig å rengjøre gulvet ukentlig, hvis du passer på å bruke en godt oppvridd og mest mulig tørr klut og en egnet såpe. Men hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort.

Fjerne støv

Hvis det hovedsakelig er støv som skal fjernes fra gulvene, er det selvsagt bra å støvsuge, men Langøen mener at det er mest effektivt å bruke en syntetisk mikrofibermopp:


- Men ikke bruk samme mopp til alle gulv i huset. Bad og ulike typer gulv bør ha forskjellig mopp, anbefaler vi.
342 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page